БНТ ще проследи и ще излъчи на живо всички знакови моменти

...
БНТ ще проследи и ще излъчи на живо всички знакови моменти
Коментари Харесай

БНТ ще следи на живо визитата на папа Франциск у нас

БНТ ще наблюдава и ще излъчи на живо всички знакови моменти от визитата на папа Франциск в България от 5 до 7 май.

Апостолическото пътешестване включва с изключение на нашата страна и прилежаща Северна Македония.

Официалната покана към Светия отец бе отправена от премиера Бойко Борисов при визитата му във Ватикана на 25 май предходната година, седмица след завършилата в София среща на водачите на Европейски Съюз за Западните Балкани, напомня Българска национална телевизия.

Визитата на папа Франциск в България и Северна Македония слага тематиките за мира, добросъседството и благоденствието в характерния междурелигиозен подтекст на Балканите. Самото посещаване ще премине под мотото " Pacem in Terris "  ( " Мир на земята " ) и ще напомни енцикликата на папа Йоан XXΙΙΙ, именуван " българският папа ", който в качеството си на папски легат е живял 10 години в България. От 1925 до 1944 година службата на Монсиньор Ронкали преди да бъде определен за папа, минава през Гърция, Турция и България и се счита, че тези земи са го въодушевили за енцикликата си " Pacem in Тerris ".

Българска национална телевизия ще наблюдава всички знакови моменти от визитата на епископа на Рим в директни излъчвания и репортажи. Специалното коментарно студио стартира на 5 май (неделя) от 9:00 часа и ще се излъчва по БНТ1 и БНТ4. Водещи са Добрина Чешмеджиева и Георги Любенов. Продуцент на изключителната стратегия е Теодора Каролеева.

Папа Франциск ще дойде в София в 10:00 часа на 5 май и ще бъде посрещнат от министър-председателя Бойко Борисов. В програмата на визитата е включена и среща на българския министър председател със Светия отец, а камерите на публичната телевизия ще предават всички детайлности от първото посещаване на папа Франциск у нас.

Програмата продължава с гала по формалното посрещане на площада пред Президентството, след което гостът ще бъде признат от президента на България Румен Радев.

По-късно на пл. " Атанас Буров "  папа Франциск ще произнесе слово пред представители на дипломатическия корпус, институциите и жители.

В първия ден от апостолическото си пътешестване у нас Светият отец ще се срещне още с Негово Светейшество българския патриарх Неофит и членове на Светия Синод в Синодалната палата.

След къса молитва пред престола на Св.Св. Кирил и Методий в патриаршеската катедрала " Свети Александър Невски ", от площада пред храма папата ще произнесе дружно с присъстващите молитвата " Царице Небесна "  (Regina coeli).

По-късно папа Франциск ще отслужи литургия, която ще бъде излъчена директно от площад " Александър І " по БНТ1 и БНТ4. Всяка неделя тази молитва се наблюдава онлайн от милиони души като на 5 май папата ще се обърне към тях от българската столица, а публичната телевизия ще излъчва светата литургия за целия свят. От специфичното студио на Българска национална телевизия, което е с начален час 16:00, Горан Благоев ще разяснява смисъла и символиката на ритуала, думите и посланията.

На 6 май папа Франциск на 6 май ще посети град Раковски, където живее най-голямата католическа общественост у нас. От 10,00 часа БНТ2 ще излъчи в директни репортажи от църквата „ Пресвето сърце Исусово “ светата литургия, която ще отслужи Светият отец. Около 200 деца ще получат от него първо причестяване. По-късно е планувана срещата с католическата общественост, която ще се състои в църквата „ Свети Архангел Михаил “. БНТ1 ще излъчи акценти от церемонията.

Апостолическото пътешестване на папа Франциск у нас ще приключи със събитие за мир на Светия отец в наличието на представители на разнообразни религиозни вероизповедания в България на площад " Независимост ". На живо от 17:15 часа БНТ1 и БНТ4 ще излъчат Месата за мир. Водещ на директното предаване е Бойко Василев, продуцент – Катя Тодорова.

Папската аудиенция в България се организира и в мощно изменящ се междурелигиозен подтекст , отбелязва в коментар във връзка визитата Радио Ватикана. В началото на февруари, по време на визитата на Светия отец в ОАЕ бе подписана Съвместната декларация за приятелство. Документът е насочна точка за нов прочит на взаимоотношенията сред другите религии. С нея се утвърждава апел за приятелство сред хората и се осъжда всяка форма на принуждение, изключително по религиозни претекстове.

" Междурелигиозната среща в София е опция за още една стъпка в посока на сближение на другите верски общности, които да предизвикват същинското развиване и мира в района ", се споделя в обявата на Радио Ватикана. Още една територия в която разговорът, разбирането, културата на толерантността, приемането на разликите и взаимното битие на хората биха съдействали доста за понижаване на редица стопански, обществени, политически и екологични проблеми. "

Папа Франциск ще отпътува от страната ни на 7 май.

Българска национална телевизия е формалната телевизия, която ще излъчва визитата на папа Франциск и ще обезпечава интернационален сигнал за телевизионните оператори от целия свят.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР